Kerst met Yvette van Boven: Stamppotje Zoete aardappel

Kerst met Yvette van Boven: Stamppotje Zoete aardappel

Omschrijving

Met een origineel stamppotje maak je iedereen blij aan de Kerstdis, waar of niet? Yvette van Boven maakte dit recept voor 'Home Made Winter', en het past perfect tussen andere kerstige recepten uit dit boek. Maar: hoe verder in het winterseizoen, hoe minder groene kolen er nog beschikbaar zijn. Wij vervingen Yvette's groene kool uit dit recept daarom voor boerenkool. Probeer 'm eens!

Het volledige kerstmenu van Yvette van Boven vind je hier. Bekijk ook Yvette's voorgerecht, bijgerecht, tweede bijgerecht, nagerecht.

Recept: Yvette van Boven, uit: 'Home Made Winter'
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden met de bovenwarmte aan.
     
  2. Kook de koolreepjes 15 minuten in een laagje gezouten water tot ze beetgaar zijn. Kook de zoete aardappel in een andere pan in gezouten water gaar.
     
  3. Schil de pastinaken en snijd ze overlangs in gelijke stukken. Spreid ze uit op een bakplaat en overgiet ze met wat olijfolie, knoflook, peper en zout.
     
  4. Bak de pastinaak in de oven in 15 tot 20 minuten gaar.
     
  5. Snijd ze daarna in kleinere stukken van circa 3 cm.
     
  6. Giet intussen de zoete aardappels af. Stamp ze fijn, schep de boter en de melk erdoor tot een lekker smeuïge puree.
     
  7. Breng met tijm, peper en zout op smaak.
     
  8. Schep de koolreepjes erdoor en de geroosterde pastinaak. Eet het zo, of geef bij stoofvlees.