Hoofdgerecht - Geroosterde Oesterzwammen met Gestoofde Prei (vega)

Hoofdgerecht - Geroosterde Oesterzwammen met Gestoofde Prei (vega)

Omschrijving

Oesterzwammen hebben zo'n fijne structuur als je ze roostert. Je legt ze op een bed van Prei en overschenkt ze met een heerlijke wijnsaus.

Liever vegan? Vervang de boter door geurloze kokosolie en laat de parmazaan weg.

Kies je bijgerecht:

Bereidingswijze

  1. Meng de oesterzwammen in een ruime kom met 5 el olijfolie, de BBQ kruiden en verse tijm. Pers de teentjes knoflook erboven en schep voorzichtig om zodat alle zwammen gecoat zijn. Breng op smaak met peper en zout.

  2. Halveer de preien en spoel ze goed schoon, snijd in stukken van 10 cm.

  3. Verhit een koekenpan en bak hierin de oesterzwammen in batches goudbruin en een beetje krokant. Voeg eventueel wat extra olie toe als ze alles hebben opgenomen. Houd de oesterzwammen warm onder aluminiumfolie of in een oven op 75°C, maak de pan nog niet schoon!

  4. Verhit de helft van de boter in een andere braadpan en voeg de kruidenboter kruiden toe. Leg de preien in de braadpan en schenk er 100-150 ml water bij en rasp de Parmezaan erboven. Stoof de preien op laag vuur in 10 minuten zacht met de deksel op de pan.

  5. Smelt de boter in de pan waarin de oesterzwammen zijn gebakken. Schenk alle rode wijn behalve 3 el in de pan met aanbaksels van de oesterzwammen en laat tot de helft inkoken. Meng de achtergehouden wijn met de maizena en voeg toe. Laat de saus indikken.

  6. Schep de gestoofde prei op een serveerschaal en verdeel de oesterzwammen erover. Maak eventueel af met extra tijm en serveer met de rodewijn saus.

Tip: Lekker met knapperig stokbrood of bijvoorbeeld de zoete aardappel gratin.

Meer hoofdgerechten?

<< Alle Kerst gerechten