Hoofdgerecht - Stoofvlees Groente Overschotel

Hoofdgerecht - Stoofvlees Groente Overschotel

Omschrijving

Deze stoof komt uiteindelijk uit de oven gefloept, verpakt in een omhulling van deeg en extra groentes als verrassing. Een ware showtopper voor jong en oud!

Kies je bijgerecht:

Bereidingswijze

Het deeg: 200 g bloem, 15 g suiker, 1/2 theelepeltje zout, 150 g koude roomboter, 2 el koud water, 1 ei, losgeklopt.

  1. Meng bloem met suiker en zout en snijd de boter in kleine blokjes.

  2. Meng de boter en bloem samen en doe in de kom van een keukenmachine. Hak in korte pulsen tot een kruimelig deeg. Voeg de 2 el koud water toe en maal door tot het deeg een bal vormt. Verpakt in plasticfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Voor de stoof: 1 kilo runderlappen, 1 rode ui, 500 g regenboogwortel, 250 g boerenkool, 50 g roomboter, 1 zakje grootmoe’s stoofvleeskruiden, 2 flesjes/blikjes bruin bier, 2 el witte wijnazijn, 1 flinke el mosterd, Peper en zout

  1. Snijd de runderlappen in blokjes van 4 bij 4 cm en dep goed droog. Bestrooi rondom met zout en peper.

  2. Schil de regenboogwortel en snijd in dikke plakken, snijd de ui in blokken en snijd de boerenkool fijn.

  3. Verhit de roomboter in een braadpan en braan de blokjes stoofvlees rondom bruin. Voeg de stoofvleeskruiden, het bruine bier, de witte wijnazijn en de mosterd toe en breng tegen de kook. Laat op laag vuur 2,5 uur sudderen. Roer regelmatig en voeg eventueel wat water toe als het vocht te ver inkookt.

  4. Voeg na 2,5 uur de wortelen en boerenkool toe en stoof nog 30 minuten mee.

  5. Verwarm de oven voor op 180°C.

  6. Neem het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap die over een ovenschaal van zo’n 25x35 cm heen past. Decoreer het deeg eventueel met een pureestamper of een vork.

  7. Schep de stoof met vocht in een ovenschaal en leg het deeg erover. Druk de randjes goed aan en bestrijk met het losgeklopt ei. Snijd eventueel overhangend deeg weg. Prik een luchtgaatje in het midden van het deeg.

  8. Zet de pie in de oven en bak nog 30 minuten, tot het deeg mooi goudbruin is.

Meer hoofdgerechten?

<< Alle Kerst gerechten