Hollandse Stoofpot met Struisbier

Hollandse Stoofpot met Struisbier

Omschrijving

Hollands vlees, Hollands bier en puur Hollandse groente. Oké, misschien op wat kruiden na, is dit gerecht volledig van puur Hollandse bodem. Bestel vooral wat extra struis-biertjes, want die gaan er zeker goed in tijdens het koken! 

Receptuur: Hjalmar Vogel

Fotografie: Hjalmar Vogel

Bereidingswijze

  1. Snijd de uien in kwarten en de knoflooktenen fijn.
  2. Snijd het vlees in stukken van 2x2 cm. Dit hoeft zeker niet perfectionistisch (tenzij dat jouw ding is...)
  3. Meng het vlees met eventueel een eetlepel bloem, en peper en zout.
  4. Zet een (gietijzeren) pan met een dikke bodem op het vuur, en laat goed warm worden.
  5. Bak in wat olie/boter de stukken vlees, in porties, goed goudbruin aan.
    • Het aanbakken van het vlees zorgt voor natuurlijke karamelisatie, wat een diepere smaak aan het gerecht zal geven.
  6. Zet het al reeds aangebraden vlees even weg, en bak nu in het braadvocht de uien goed aan. Voeg zo laat mogelijk de knoflook toe, gezien deze snel verbrand.
  7. Voeg het vlees weer toe aan de pan, en blus het geheel af met een heel flesje Struis bier
    • Mocht je het niet al eerder hebben gedaan, is dit de tijd om zelf een biertje te openen! Cheers!
  8. Voeg nu de mosterd, een bouillonblokje, laurier, de kastanjechampignons en tijm toe aan de pan
    • Het vlees moet net onder staan met vocht. Mocht dit niet het geval zijn, voeg dan een glas water toe!
  9. Leg een (zo bruin mogelijke) boterham (mag eventueel ook een plakje ontbijtkoek zijn) bovenop, doe de deksel op de pan, en zet in een oven op 170 graden.
  10. Laat 2 uur in de oven staan, maar check tussen het bierdrinken door nog even of er genoeg vocht in de pan zit! En roer vooral even tijdig door!

Serveer eventueel met Verse friet of de Aardappel Dauphinoise!

Ook lekker met deze frisse salade!