Granen nemen in de natuurvoeding een centrale plaats in. Ongeraffineerde volkoren granen worden als basis van de maaltijd gezien. Met ongeraffineerd wordt zo min mogelijk bewerkt bedoeld: de hele korrel. Deze bestaat uit verschillende delen: het kiemwit, de zaadhuid en de kiem zelf. Deze verschillende delen leveren energie, vezels, vitaminen, mineralen en spoorelementen.
Ik schreef al eerder over de thermische werking van voeding volgens de Chinese voedingsleer in deze blog. Naast specerijen kunnen granen ook verwarmend of verkoelend werken in een maaltijd. Zo verwarmen boekweit, haver en quinoa, zijn gierst en mais neutraal en verkoelen spelt,rijst en tarwe.
Het gaat echter om kleine nuanceverschillen qua thermische werking in een graan. Om te weten of een voedingsmiddel verwarmend of verkoelend is kijkt de Chinese voedingsleer namelijk naar verhoudingen van yin (koel)- en yang (warm) in een voedingsmiddel. Kalium staat voor yin en natrium voor yang. Wat ook warmte toevoegt aan een graan is het feit dat je het moet verhitten, anders kan je het niet verteren. Daarom eten we granen niet rauw.
Ondanks het feit dat granen een centrale rol spelen in natuurvoeding ligt graan nogal eens onder vuur. Ze bevatten namelijk veel koolhydraten en als je goede voornemens hebt om wat af te vallen word je vaak geadviseerd om daar mee uit te kijken. Klopt helemaal. Maar dat geldt vooral voor de bewérkte granen zoals tarwebloem en witmeelproducten. Voor een volkoren korrel moet ons lichaam namelijk veel moeite doen (en dat is goed!) om bij de gewilde suikers te komen, waar het lichaam uiteindelijk z’n energie uit haalt.
Dat omzetten van zetmeel in suikers begint al in onze mond, met goed kauwen :-) voedsel vermalen en vermengen met speeksel is de eerste stap van het spijsverteringsproces. Je kunt zelf proeven hoe deze stap werkt. Kauw maar eens op wat hele graankorrels of vlokken. Hoe langer je kauwt, hoe zoeter de smaak. Dat komt dat zetmeel door middel van kauwen en met hulp van speeksel omgezet wordt tot maltose, en dat smaakt zoet. Wanneer alle stappen in het spijsverteringsproces zijn doorlopen komt de natuurlijke glucose voor je lichaam beschikbaar. Een o zo belangrijke brandstof om je interne vuurtje te laten branden :-)
Kauw jezelf warm deze winter, bijvoorbeeld met deze twee recepten voor verwarmende maaltijdsalades met granen.
Groene groet! Myrthe