In één week tijd hoorde ik van drie vriendinnen dat ze last van hun maag hadden. Twee van hen gingen naar de huisarts, die schreef maagzuurremmers voor. Ook in mijn praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die maagzuurremmers slikken, soms al heel lang.
Voor dit blog zocht ik even wat cijfers op, in 2022 bleken naar schatting 2,8 mensen maagzuurremmers op recept te gebruiken. Dan hebben we het dus nog niet over de mildere middelen de vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist. Wauw...dat vind ik dus echt heel veel! En is een maagzuurremmer dan een oplossing of een symptoombestrijder*? En wat is de eigenlijke oorzaak van de klacht?
Het heeft in ieder geval te maken met de spijsvertering, die al begint buiten onze mond. Alleen al door voeding te zien kunnen we soms ´het water in de mond´ krijgen. Heel slim want in je speeksel zitten namelijk enzymen, hoe vaker je kauwt hoe meer enzymen er vrij komen die alvast beginnen met de vertering.
Een van die enzymen in het speeksel heet amylase, dat splitst zetmeel, (meervoudig suiker) tot kortere suikers. Kauw maar eens een tijdje op een handje havervlokken, ze smaken steeds zoeter, de vertering is op gang.
In mijn vorige blog 'hoe zuur ben jij?' ging het over zuren en basen. Ook dit is van belang bij de spijsvertering. Een pH van 7 is voor speeksel optimaal en dus ook voor de enzymen in het speeksel. Via de slokdarm gaat het fijngekauwde voedsel naar de maag.
Als het goed is, is de maag super zuur met een optimale pH van 1,5-2. Dan werkt het enzym pepsine optimaal dat de eiwitmoleculen afbreekt tot kleinere zogenoemde polypeptiden (kleinere eiwitten). Vervolgens produceert de alvleesklier pancreassap wat verschillende enzymen bevat.
Amylase voor de verdere vertering van koolhydraten, lipase voor de vertering van vetten en proteasen voor de vertering van eiwitten. Het pancreassap bevat ook nog natriumcarbonaat (ken je misschien vanuit de keuken als bakingsoda) die zorgt ervoor dat het zure wordt geneutraliseerd zodat de dunne darmwand niet wordt beschadigd.
Vervolgens maakt de dunne darm ook nog dunnedarmsap aan en die bevat…. Ook weer enzymen. Met name koolhydraatverterende en eiwitverterende enzymen. In de dikke darm worden verder geen enzymen geproduceerd.
Er zijn dus nogal wat enzymen nodig tijdens het verteringsproces en de enzymen zijn gevoelig voor pH waardes. Wat gebeurt er als je maagzuurremmers slikt? Dan verhoog je de pH van de maag, met alle gevolgen van dien. Zijn er ook voedingsmiddelen met natuurlijke spijsverteringsenzymen die je spijsvertering een handje kunnen helpen? Jazeker!
De bekendsten zijn ananas en papaya, de stofjes bromelaine en papaïne worden ook wel in supplementen gebruikt om de spijsvertering te ondersteunen maar hoe lekker is het om ze te eten. Ook kiwi, mango, banaan, avocado en gefermenteerde producten zoals melkkefir, zuurkool, kimchi en miso kunnen de spijsvertering een handje helpen. Net als gember trouwens. Ik bedacht een enzymensoepje en een enzymensalade, want enzymen die je eet houden niet zo van verhitting.
* ik ben geen arts en kan daarom ook niet oordelen over medische situaties, ik schrijf vanuit interesse, ervaring en nieuwsgierigheid om te informeren.
Groene groet, Myrthe