Terwijl slechts weinigen het meer hebben over de goede voornemens van januari, lijkt me dit toch een goed moment om daar nog eventjes op terug te komen. Begin ‘25 schreef ik namelijk een blog Koolhydraatje minder(en) en die werd erg goed gelezen!
En met het badseizoen voor de deur, zal er zeker behoefte zijn aan nog wat extra informatie. Want een zwembandje is nuttig als je wilt blijven drijven, maar die heb je zowel vanuit gezondheidsaspect als visueel oogpunt wellicht minder graag om je middel, toch?
Jouw lieve lichaam is super knap, sowieso! Respect en mededogen voor jouw prachtige, ingenieuze voertuig.
Het houdt de hele dag door, onuitputtelijk en onvoorwaardelijk allerlei processen voor je in de gaten. Zonder dat jij er actief iets voor hoeft te doen, laat staan over na hoeft te denken. Zo denkt jouw lichaam zelf aan je glucosespiegel. Maar als je bewust(er) meedenkt, worden jullie daar ‘allebei’ nog blijer van!
Insuline en glucagon zijn alvleesklierhormonen die verantwoordelijk zijn voor een stabiele bloedglucose. Insuline is de ´sleutel´, die zorgt dat glucose (maar ook eiwit, vet en andere voedingsstoffen) opgenomen kan worden in je cellen.
Mocht je teveel glucose hebben, dan wordt een deel opgeslagen in spieren, lever of in vet (daar zijn de zwembandjes al) als glycogeen. Glucagon zorgt ervoor dat wanneer er een gebrek aan glucose dreigt, glycogeen weer omgezet wordt in glucose zodat je weer door kunt. Wanneer je te vaak en te veel ´snelle´ koolhydraten eet moet je alvleesklier vaak en veel insuline aanmaken om ervoor te zorgen dat al die suiker ´opgeruimd´ wordt.
Heb je wel eens last van trillerigheid, wazig zien, zweterigheid, vermoeidheid, voortdurend hongergevoel of stemmingswisselingen? Grote kans dat jouw bloedglucosespiegel niet optimaal is.
Heb je zittend werk of beweeg je te weinig, dan heb je minder koolhydraten nodig dan wanneer je actiever door het leven gaat. Voor de aanmaak van alvleesklierhormonen heb je zink, magnesium en B-vitamines nodig. Wanneer je vaak eet worden deze vitamines en mineralen dus ook vaak gebruikt.
Sowieso krijgt je lichaam stress van vaak eten, je systeem is namelijk de hele tijd aan het werk en heeft geen tijd om te rusten en te herstellen. Je alvleesklier kan overprikkeld worden en steeds meer insuline aan gaan maken, ook kan de ´sleutel´ op een gegeven moment niet meer passen. Dan is er sprake van insulineresistentie waar 50% van de mensen mee te maken krijgt. Bij 1 op de 3 Nederlanders leidt het tot diabetes type 2. Best zorgwekkend, vind je niet?
Mocht je na het lezen van bovenstaande denken. Ja en nu? Zoals gezegd helpt mee denken met je lichaam. Zo is er gelukkig van alles wat je kunt doen om je bloedglucose (weer) op peil te krijgen/houden.
Vermijd snelle suikers (frisdrank, fruitsap, koek, snoep, witte pasta, witte rijst, bewerkte voeding).
Beweeg, nuchter bewegen (voor het ontbijt) heeft een bewezen effect op de bloedglucosespiegel.
Beweeg nog meer, wandelen, krachttraining, neem de trap als er een lift is.
Verminder het aantal eetmomenten naar maximaal 3.
Eet niet meer tussen de avondmaaltijd en het ontbijt.
Ontspan, stress zorgt ook voor verstoring van de bloedglucosespiegel.
Eet volwaardige maaltijden met veel groenten (vezels), eiwitten,complexe koolhydraten en gezonde vetten.
Uiteraard bedacht ik weer twee recepten voor je met heel veel groenten en laag in goede koolhydraten.
Smakelijk en groene groet,
Myrthe