Kolen! Nu kun je je misschien herinneren dat ik de brassica familie al eerder onder de loep nam. Dat klopt!
(De kracht van kolen)
Toen had ik het vooral over de fantastische stofjes glucosinolaten en DIM. Maar kolen zijn meer dan dat. Ongekookt bevatten ze bijvoorbeeld ook glutamine, een stof die de ingewanden gezond houdt. Kalium, een belangrijk mineraal voor een gezonde bloeddruk en vitamine K, van belang voor bloedstolling, botgezondheid en gezonde vaten. Die stofjes zijn natuurlijk prachtig maar waar het echt om gaat is het totale plaatje. Al die stoffen bij elkaar maken kolen zo uniek. Geneeskrachtig zelfs, antibiotisch, antibacterieel, reinigend voor het bloed en ontstekingsremmend. En dat is al even bekend.
Hippocrates, de Griekse grondlegger van de moderne geneeskunde, beschouwde kool al als een medicijn. Zo kan koolsap drinken werken als middel bij obstipatie en koolsalade kan helpen met afvallen omdat het wijnsteenzuur bevat. Dit stofje voorkomt dat suikers worden omgezet in vet. Ook kan kool een positief effect hebben bij prostaatvergroting, op hoofdpijn en bij reuma. ´De dokter van de armen´, zo werd kool ook wel genoemd. Goedkoop en voor iedereen makkelijk beschikbaar.
Tot zo ver de inwendige toepassingen maar bladeren van biologische kool kunnen ook gebruikt worden als EHBO middel. Je kunt namelijk een koolkompres maken wanneer je een zwelling, ontsteking of slecht helende wondjes hebt.
Dat doe je als volgt:
1. Pak een groot blad van de buitenkant van de kool (savooiekool werkt het krachtigst).
2. Spoel af met water, dep droog.
3..Snijd de harde nerf eruit.
4. Kneus het blad door er met een deegroller of lege fles overheen te rollen.
5. Bedek de zwelling en bedek vervolgens met een doek of zwachtel.
6. Ververs de bladeren 2 tot 3 keer per dag.
Super veelzijdig dus die kolen. Om dat nog eens extra te benadrukken bedacht ik twee recepten waarbij ik de koolhydraten (in dit geval de granen couscous en granen tortilla´s) verving door… precies, kool!
Eet smakelijk!