Water, zout, seizoensgroenten, eventueel wat kruiden of specerijen, een schone gerecyclede pot én een beetje frisse moed. Meer heb je niet nodig om de meest bijzondere smaaksensaties te creëren: je eigen voorjaarskimchi!
Kimchi is een verzamelnaam voor gefermenteerde groenten, vaak koolsoorten. Fermenteren is niet alleen een hele gezonde bereidingswijze maar ook een ecologisch verantwoorde omdat je weinig ingrediënten nodig hebt en van seizoensgroenten uitgaat. Ik schreef in de winter al eens een blog over bewaargroenten fermenteren met de picklepers. Lees verder voor mijn tips om jouw eigen voorjaarskimchi van bloemkool en radijs te maken. Dit keer de´pekelmethode’, ook wel ‘natte methode’ genoemd.
Even een stapje terug: hoe werkt fermenteren ook alweer? Fermenteren maakt handig gebruik van melkzuurbacteriën. Die zijn van nature al aanwezig in groenten en komen ook voor in je darmen. Hoe verser de groenten, hoe beter het proces verloopt. Alle gewassen bevatten goede en slechte bacteriën. Goede bacteriën vermenigvuldigen zich in een zuurstofarme omgeving (en slechte in een zuurstofrijke) en bij een temperatuur tussen de 18-21 graden.
Tip: met een fles kant en klare pekel in de koelkast kun je ook makkelijk restjes groenten verwerken. Restjes in een (klein) potje, pekel eroverheen, afdekken en wachten... Je kunt gefermenteerde groenten eten als ingrediënt van de maaltijd, als bijgerecht of als knapperige snack. Hierbij alvast wat receptinspiratie!