Zoet én zuur, het leven kent beide…

Telersweetjes, bewaartips en recepten met Rabarber

Nieuws - woensdag 6 mei 2020 - door Suzanne

Rabarber: in één woord 'Lente!'. Deze typische seizoensgroente (nee, geen fruit!) wordt traditioneel in zoete gerechten gebruikt. Dan heb je wel een zoete tegenhanger nodig, want Rabarber zelf is behoorlijk zuur. Dat zit ‘m in het oxaalzuur, dat ook in Spinazie zit, en dat je tanden zo grappig ruw doet voelen. Het oxaalzuur is overigens vooral geconcentreerd in het blad, dat we niet eten.

De mooie meimaand is het volop Rabarber-oogsttijd, maar na 24 juni wordt er traditioneel geen Rabarber meer gesneden. Net als bij Asperges mag de moederplant tot rust komen, voor volgend jaar. Geniet dus, deze weken is de Rabarber op z’n best!

Bestel hier je biologische Rabarber, direct van teler Rob

Bewaartip van de teler: eenmaal geoogst bewaar je Rabarber maximaal een dag of drie. Wikkel de verse stelen in een natte theedoek en bewaar zo in je groentela, dan blijft ‘ie meest stevig.

Die Rabarbercompote van weleer is overigens makkelijk genoeg te maken. Nog één keertje jeugdsentiment?

Verse rabarber in stukjes van 2-3 cm snijden, de stukjes op een laag pitje zetten met wat water, (vanille)suiker of ander zoetmiddel toevoegen naar smaak, even laten sudderen, et voilà. Rabarbermoes smaakt heerlijk bij vanillevla of goeie yoghurt. Maar er is méér onder deze blauwe hemel :-) Wat dacht je van...

Veel plezier in de keuken, met deze Rabarber recepten van onze huiskok Marie Sophie!