Kerst met Mari Maris: Rodekooltaart met Walnoten

Kerst met Mari Maris: Rodekooltaart met Walnoten

Omschrijving

Deze rodekooltaart met walnoot en schenkstroop is een mooi centerpiece op je kersttafel. De machtige kleur bereik je natuurlijk alleen als je inderdaad rodekool gebruikt, maar je kunt deze kooltaart ook prima maken met savooiekool of groene kool. Een instant klassieker voor Kerst.

Het volledige kerstmenu van Mari Maris vind je hier. Bekijk ook Mari Maris' voorgerecht, bijgerecht, bijgerecht, nagerecht.

Recept: Mari Maris, uit 'A La Minute', ook bij Hofweb!
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

 1. Doe 500 gram bloem in een kom, maak een kuil in het midden en doe daarin 125 gram boter, op kneedtemperatuur. Werk met uw handen tot kruimeldeeg.
   
 2. Maak weer een kuil in het midden en doe daar 2 eieren, 12 gram zout en 0,5 deciliter koud water in.
   
 3. Kneed tot een soepel deeg. Vorm het tot een dikke plak, sla die dubbel, herhaal dit en vorm er een bal van. Laat goed ingepakt 2 uur rusten in de koeling.
   
 4. Voor een pastei met compacte (vlees)vulling rekent u 1 uur oventijd per kilo: in dit recept dus een klein half uur.
   
 5. Smelt de boter in een brede pan, voeg het meeste van de kool toe en laat de kool in 2 à 3 minuten zacht worden. Meng de walnoten, citroenrasp, stroop en komijn erdoor.
   
 6. Draai het vuur uit, meng het broodkruim erdoor, en maak op smaak met peper & zout en eventueel een paar druppels citroensap.
   
 7. Rol het deeg uit tot 3 millimeter dik en bekleed er een grote vorm mee. Vul met het koolmengsel tot net iets onder de rand en zet 15 à 20 minuten in een oven van 190 °C tot de vulling bubbelt en het deeg goudbruin is.

Tip: Laat de taart een paar minuten rusten voor het lossen.