Kerst met Mari Maris: Sinaasappel Cheesecake

Kerst met Mari Maris: Sinaasappel Cheesecake

Omschrijving

Dit stralend nagerecht vormt de kers op de taart in het kerstmenu van Mari Maris. Deze cheesecake heeft een lekker snelle, makkelijke taartbodem als basis, die je maakt door 200 gram biscuitjes (of bastognekoeken, zandkoekjes, of digestives) fijn te draaien met gesmolten boter. De vulling van smeuige roomkaas, slagroom en partjes sinaasappel is niet te versmáden. Een waardige afsluiting deze Kerst...!

Het volledige kerstmenu van Mari Maris vind je hier. Bekijk ook Mari Maris' voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerecht, bijgerecht.

Recept: Mari Maris, uit 'Maison Mari'
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

 1. Bekleed de rechtopstaande rand van een taartvorm rondom met bakpapier en maak daarin de snelle taartbodem: 200 g digestives of biscuitjes in de keukenmachine fijndraaien met 90 g gesmolten boter.
   
 2. Het mengsel verspreiden over een strak met bakpapier beklede taartvorm, met de achterkant van een lepel glad en stevig aandrukken. NB: alleen de bodem dus, niet de zijkanten. Zet de taartbodem een uurtje, of langer, in de koeling. Kan ook met countrycookies, biscuitjes, of zandkoekjes trouwens. En de bodem kan voor verwerking makkelijk een dag in de koeling staan.
   
 3. Bak de bodem 10 minuten blind op 200 °C.
   
 4. Geef hem in elk geval 1 uur om uit te harden.
   
 5. Rasp het oranje van de sinaasappelschil af en blancheer dat twee keer (schenk het vocht met de rasp door een fijn (thee)zeefje en klop het zeefje weer leeg in het water als dat weer kookt). Ververs het water tussentijds. De handeling is bedoeld om het bitter zo veel mogelijk weg te krijgen.
   
 6. Sla de slagroom lobbig. Voeg de roomkaas, melk en poedersuiker toe en klop door elkaar met de geraspte sinaasappelschil. Vul de taartvorm ermee en strijk de bovenkant glad.
   
 7. Dek de vorm strak af met vershoudfolie – zonder dat het folie in de ‘cheese’ hangt – en zet 4 uur (of langer, dat is alleen maar beter) in de koeling.
   
 8. De sinaasappelen uitsnijden gaat als volgt. Snijd een plakje van de onderkant van de sinaasappel af zodat hij rechtop kan staan. Snijd nu de schil (wat ervan over is na het afraspen) inclusief het witte velletje, rondom van de sinaasappel af, in repen van boven naar beneden. Neem de vrucht in één hand en snijd boven een ruime kom de partjes tussen de vliezen uit.
   
 9. Leg de partjes dakpansgewijs en in de rondte op de afgekoelde taart. Werk vanuit het midden. Voor een ander uiterlijk kunt u de geschilde sinaasappel in ronde dunne plakjes snijden en de taart daarmee beleggen. Tip van Hofweb: wij kozen voor verse cranberries als garnering on top!