Mis en place. Kan dag van tevoren of in de ochtend. Totaal: 1,5 uur.
Voorgerecht
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de bovenkant van de knoflook en besprenkel met wat olijfolie. Pak de knoflook in in aluminiumfolie en leg in de oven. Pof de knoflook 45 minuten.
Snijd de rode ui fijn op een mandoline.
Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui op laag vuur 20 minuten tot deze helemaal zacht is. Schep regelmatig om.
Begin tijdens het stoven het dessert
Laat de tofu uitlekken. Smelt de chocolade au bain marie. Klop ondertussen de kokos slagroom op.
Pureer de tofu met 35 gram agave en de gesmolten chocolade tot een gladde puree, spatel de kokos-slagroom erdoor. Schep in een schaal en bewaar in de koelkast tot het serveren.
Schraap het merg uit het vanillestokje en doe met de rest van de agave, de steranijs en het sap van twee sinaasappels in een steelpan, kook in tot de helft. Bewaar in een afgesloten bak tot het serveren.
Voorgerecht
Voeg de takjes tijm en rozemarijn en de bloem toe aan de gestoofde uien en schep om, laat de bloem 3 minuten meebakken.
Schenk vervolgens de rode wijn en de bouillon erbij, voeg nog 250 ml extra water toe, breng op smaak met zout en peper.
Laat de soep nog 20 minuten stoven.
Begin ondertussen aan het bijgerecht
Doe de plantaardige boter met de hazelnootpasta in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur al roerend met een garde tot alle boter is gesmolten en de hazelnootpasta is opgelost.
Blijf roeren, de margarine wordt eerst dik en romig maar wordt daarna weer transparant en verkleurt dan langzaam van geel naar bruin. Blijf roeren en verwarmen tot de boter een diepe amberkleur krijgt, er zwarte puntjes ontstaan en nootachtig begint te ruiken. Neem van het vuur, bewaar in een afsluitbare bak.
Schil de aardappelen en snijd in stukken van gelijke grootte, bewaar in een pan onder een laagje water.
Hoofdgerecht
Snijd de hals van de flespompoen en schil rondom. Snijd de hals in plakken van 1 cm dik, kwast ze in met olie. Verdeel de plakken dakpansgewijs over een met bakpapier bekleedde bakplaat van 25x40 cm. Rooster de pompoen 20 minuten.
Maak ondertussen alvast het eimengsel: Rasp de oude kaas. Doe de eieren met de roomkaas, de helft van de peterselie en de knoflook in de beker van een staafmixer en pureer tot een glad mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
Hak de nootjes fijn en doe de helft samen met 50 gram kaas door het ei-mengsel. Bewaar in een maatbeker in de koelkast.
Bewaar de pompoenrol afgedekt onder afluminumfolie.
Hoofdgerecht + bijgerecht voorbereiden - 30 minuten voor aanvang van het voorgerecht
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bijgerecht: Kook de aardappelen in 25 minuten gaar.
Hoofdgerecht: Schenk het eimengsel op de pompoenbodem bak nog 20 minuten in de oven. Houd warm onder aluminumfolie. Hak ondertussen de rest van de peterselie fijn en meng met de olijfolie en de rest van de nootjes.
Bijgerecht: Giet de aardappelen af en stamp met de herbes de province, gepofte knoflooktenen en sojaroom tot een zo glad mogelijke puree. Breng op smaak met zout en peper. Houd warm in een oven op lage temperatuur of au bain marie.
Voorgerecht afmaken - 15 minuten van tevoren
Warm de soep op.
Snijd het stokbrood in plakken en besprenkel met olijfolie en zout. Rooster in 10 minuten krokant in de oven.
Besmeer de warme crostini’s met de gepofte knoflook. (de andere helft wordt gebruikt voor de aardappelpuree).
Haal de takken rozemarijn en tijm uit de soep en verdeel de soep over kommen. Leg de crostini’s erop en serveer.
Hoofd- en bijgerecht afmaken - na voorgerecht, 15 min
Rol de pompoenrol vanaf de korte kant voorzichtig op tot een rol. Gebruik hierbij het bakpapier als steun. Bestrooi met de rest van de kaas en zet nog 10 minuten in de oven.
Warm de beurre noisette op.
Schep de puree in een serveerschaal en lepel de helft van de boter erover. Bestrooi met verse tijm en geef de rest van de beurre noisette erbij.
Dessert afmaken - na het hoofdgerecht, 10 min
Schil de rest van de sinaasappels rondom en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Voeg toe aan de siroop en laat 5 minuten op laag vuur mee stoven.
Schep met een ijslepel of twee grote lepels een mooie bol of quenelle van de chocoladecrème. Serveer met de warme sinaasappelsiroop en gestoofde sinaasappel.