Aardperen zijn echte seizoensgroenten: een van de weinigen die zelfs in de grond kunnen blijven bij vorst. En tja: seizoensgroenten, daar worden wij nou eenmaal warm van! Jij ook?
Met één overgebleven aardpeer uit je krat, start je zo je eigen moestuin... Stop een paar aardperenknolletjes in de grond zodra de vorst het toelaat, deze maand. Je wordt in de zomer beloond met metershoge zonnebloem-achtige planten, en een flinke handvol nieuwe Aardperen volgende winter!
Let op: aardpeer kan gaan woekeren in je tuin als je de knolletjes vergeet uit te graven, het worden er dan steeds meer... Dat voorkom je makkelijk door ze in een pot te planten, of met pot en al in de aarde in te graven. Zo weet je ook precies waar je ’s winters moet zoeken naar de oogst :-)
Je kunt aardperen schillen of niet, en rauw eten of even grillen, stomen of koken. Rauw smaakt aardpeer (wal)nootachtig (bijv geraspt door een salade) en gekookt wordt ‘ie licht zoet en artisjokachtig van smaak. Schillen hoeft niet altijd bij aardperen: even schrobben is meestal wel nodig. Leg geschilde aardperen direct in water met een scheutje azijn of citroensap, ter voorkoming van verkleuring.
Tips voor de beginner: zo bereid je Aardpeer!
Smaaktip: Aardpeer combineert ideaal met walnoten en gebakken shii take of andere paddenstoelen.