De Terschellinger Cranberry is omgeven met legenden, en alleen al daarom een echt Kerstpareltje: het begint met een spannend verhaal over een schipbreuk in langvervlogen tijden, bij een haardvuur of onder de kerstboom...
Want inderdaad: in het jaar 1840 spoelde op Terschelling een vaatje onbekende bessen aan. De eilanders moesten er weinig van hebben: hard, wat zuur, zouden ze giftig zijn? Maar de Cranberry voelde zich thuis in het zilte waddengebied en vestigde zich, floréérde zelfs op de duingronden. In de loop der eeuwen groeide de belangstelling voor dit exotische besje, dat zeevaarders vanuit het oude Amerika op hun lange reizen meenamen als gezonde vitamine C voorraad - tegen de gevreesde scheurbuik. Anno 2021 kunnen we niet meer buiten de cranberry als lokaal seizoensproduct.
Nog steeds groeien de cranberry's zonder enige cultivering, puur op de zon, zee, het zand en de zilte lucht van het Waddeneiland. De meeste cranberries worden verwerkt tot sap, jam, moes en compote. Maar vers zijn de besjes ook meer dan de moeite waard - voor hun bijzondere smaak, en niet te vergeten om hun gezonde eigenschappen: bomvol vitamine C. Cranberry zou specifiek helpen bij o.a. blaasontsteking. Medicinale toepassingen waren al eeuwen geleden bekend, bij de oorspronkelijke bewoners van Amerika.
Terschellinger Cranberries kennen een beschermde pluk: Staatsbosbeheer heeft het gebied sinds 1910 in beheer en alleen pachters met speciale plukpassen mogen in de herfst handmatig de bessen oogsten. Het plukgebied en de verwerking van de bessen gebeurt onder SKAL controle. Terschelling heeft nog steeds bijna 50 hectare cranberryvegetaties. De oogst kan variëren van enkele honderden kilo's in zeer slechte jaren (bij nachtvorstschade) tot meer dan 200 ton in zeer goede jaren. Cranberry is heel gevoelig voor grondwaterschommelingen, en het grondwaterpeil wordt door Staatsbosbeheer en de pachters nauwlettend in de gaten gehouden.
Wist je dat verse Cranberries heel goed bewaarbaar zijn? Mocht je ze thuis willen invriezen, zelfs dan blijven ze mooi heel. Geen wonder dat ze al zo lang in zwang zijn als handzame vitaminebron op lange reizen :-)
Proef het plukgeluk! Het recept voor een vegan Kerstdessert met verse cranberry én Yvette van Bovens Kerstrecept voor cranberrycompote vind je hier.