Wildplukken: april en mei kun je naar hartelust aan de slag. Onzeker over zelf wildplukken?
Hier onze tips op een rijtje:
Het meest bekende wildplukgroentje ken je al, jawel: de brandnetel. Je leest het goed. Brandnetel is echt een superfood, maar dan zonder sores! Niet verbaasd zijn hoor, brandnetels worden al eeuwenlang als heel gezonde voorjaarsgroente gegeten. Ze zitten namelijk bomvol vitaminen.
Zoek een 'vergeten' hoekje in een park, bos, natuurgebied, achtertuin of plantsoen - en niet langs een autoweg. Kans is groot dat dit oergezonde groen daar staat te pronken: de majestueuze brandnetel (Urtica Dioica) Brandnetels bevatten een flinke portie vitamine C en ijzer. Echt een krachtpatser om weer op stoom te komen na de winter.
Als je brandnetels wilt gebruiken bij je maaltijd, knip of pluk (met handschoenen) de bovenste paar blaadjes van het verse groen uit tuin of park. Verse brandnetels zijn te vinden vanaf de start van de lente tot ongeveer eind mei. Dan zullen ze in bloei schieten en zijn ze niet meer zo bruikbaar om te eten.
NB: mocht je niet aan een vergiet vol brandneteltoppen kunnen komen: je mag smokkelen hoor :-) Onderstaande recepten laat zich ook goed maken met raapstelen of rucola. Of ga voor half wildpluk/half Hofweb!
Daslook - da's leuk :-) je hoort, ziet, ruikt... én proeft het voorjaar met dit blaadje! Daslook is familie van knoflook, en wordt ook wel 'wilde knoflook' genoemd. Je ruikt de geur bij het blad heel sterk, dus vergissen kun je je haast niet. Vroeger was daslook een beschermde plant en mocht je 'm dus niet wild plukken. Dat is niet meer zo; maar denk wel om andere wildplukkers; laat wat staan!
Daslook heet niet voor niets in 't Latijn 'allium ursinum', oftewel: look van de beer. Het is namelijk bij uitstek voedsel voor beren die net uit hun winterslaap komen en op zoek zijn naar voorjaarsvoedsel. Echte vitaminebommetjes dus!
Waar vind je daslook? Nú, volop: het is van oudsher een bos- en schaduwplant, maar je ziet 'm ook ook in het park of in (heem)tuinen, vaak aan de voet van grote bomen. Je gebruikt de brede blaadjes van daslook, pluk ze voor de bloei. Waarom niet je dagelijkse 'om' gebruiken om snel en gezond een maaltje bij elkaar te sprokkelen? En dat zónder supermarkt :-)
Deze Wildplukpesto is heerlijk door pasta, of neem een flinke dot op je groene salade.
Paardebloem wordt in de natuurgeneeskunde veelvuldig gebruikt, en werd als eerste beschreven in de traditionele Chinese geneeskunst. Alles van de paardenbloem is eetbaar (maar eerlijk is eerlijk, niet alles is even lekker) en bevat vooral veel bitterstoffen. Deze bitterstoffen zijn goed voor de lever en helpen de spijsvertering. De blaadjes van de paardenbloem worden ook wel molsla genoemd, deze kun je verwerken in een salade of stamppotje. Of wat dacht je van een pizza belegd met brandnetel en paardebloem? Thee van de verse of gedroogde blaadjes werkt vochtafdrijvend.
Maar onze favorieten zijn toch echt de bloemen! Als garnering op een pannenkoek met paardenbloemenjam of als kleurig detail in een salade. Bekijk hier Myrthe's recept voor paardebloemenjam, en meer wildplukrecepten van Hofweb. Zo heb je volop inspiratie om lekker in de natuur aan de slag te gaan!