Vega hoofdgerecht - Gegratineerde Pompoen met Boerenkool-pesto

Vega hoofdgerecht - Gegratineerde Pompoen met Boerenkool-pesto

Omschrijving

Butternut pompoentjes. Met nadruk op tjes. Want klein zijn ze en daar heeft de gewone handel niet zo'n trek in normaal gesproken. Maar Hofweb wel en we hopen jij ook, juist met Kerst.

Dit gerecht wordt compleet gemaakt met boerenkool zoals het hoort, precies, van de stronk dus. Net als bij opa en oma vroeger.

De pesto is eveneens van boerenkool gemaakt... hmmm, verrukkelijk!

Benieuwd naar meer feestelijke hoofdgerechten die je kunt combineren? Ontdek ook:

Bereidingswijze

Voor de pompoentjes

  • 3 kleine flespompoentjes

  • 2 el olijfolie

  • 200 gram boerenkool

  • 4 tenen knoflook

  • 1 ui

  • 2 takjes rozemarijn

  • 150 gram oude kaas

  • ½ tl nootmuskaat

  • ½ tl chilivlokken

  • 100 ml slagroom

Bereiden van de pompoentjes

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.

  2. Halveer de pompoentjes en verwijder de zaadlijsten, hol de rest van de pompoen een beetje uit. Kwast de pompoen helften in met olie en breng op smaak met peper en zout, zet in de oven en rooster 30 minuten.

  3. Haal de boerenkool van de steeltjes en hak fijn met de restjes pompoen van het uithollen. Hak de knoflook, ui en rozemarijn fijn en rasp de kaas.

  4. Meng de boerenkool en pompoenstukjes met de ui, knoflook, kaas, nootmuskaat en chilivlokken. Schenk de slagroom erbij en breng op smaak met peper en zout.

  5. Neem de pompoenen uit de oven en schep de vulling erin. Druk goed gaan en zet de pompoentjes nog 30 minuten terug in de oven om te gratineren.

Voor de pesto

  • 100 g boerenkool

  • 40 g oude kaas

  • 1 teen knoflook

  • 1 el gedroogde basilicum

  • sap van ½ citroen

  • 100 ml vierge Olijfolie

  • 1 hand pompoenpitjes

Bereiden van de pesto

  1. Haal ondertussen de boerenkool van de steel voor de pesto. Hak fijn en doe in een hakmolen met de knoflook, basilicum, het citroensap en de vierge olijfolie. Draai tot een gladde, frisgroene pesto.

  2. Serveer de pompoentjes met de pesto en pompoenpitten, die je van te voren nog even kort roostert in een droge koekenpan, totdat ze beginnen te springen. Let op: niet laten aanbranden, dus erbij blijven en af en toe even husselen.