Voor de pompoentjes
3 kleine flespompoentjes
2 el olijfolie
200 gram boerenkool
4 tenen knoflook
1 ui
2 takjes rozemarijn
150 gram oude kaas
½ tl nootmuskaat
½ tl chilivlokken
100 ml slagroom
Bereiden van de pompoentjes
Verwarm de oven voor op 200°C.
Halveer de pompoentjes en verwijder de zaadlijsten, hol de rest van de pompoen een beetje uit. Kwast de pompoen helften in met olie en breng op smaak met peper en zout, zet in de oven en rooster 30 minuten.
Haal de boerenkool van de steeltjes en hak fijn met de restjes pompoen van het uithollen. Hak de knoflook, ui en rozemarijn fijn en rasp de kaas.
Meng de boerenkool en pompoenstukjes met de ui, knoflook, kaas, nootmuskaat en chilivlokken. Schenk de slagroom erbij en breng op smaak met peper en zout.
Neem de pompoenen uit de oven en schep de vulling erin. Druk goed gaan en zet de pompoentjes nog 30 minuten terug in de oven om te gratineren.
Voor de pesto
100 g boerenkool
40 g oude kaas
1 teen knoflook
1 el gedroogde basilicum
sap van ½ citroen
100 ml vierge Olijfolie
1 hand pompoenpitjes
Bereiden van de pesto
Haal ondertussen de boerenkool van de steel voor de pesto. Hak fijn en doe in een hakmolen met de knoflook, basilicum, het citroensap en de vierge olijfolie. Draai tot een gladde, frisgroene pesto.
Serveer de pompoentjes met de pesto en pompoenpitten, die je van te voren nog even kort roostert in een droge koekenpan, totdat ze beginnen te springen. Let op: niet laten aanbranden, dus erbij blijven en af en toe even husselen.